Opskrift: Hyldebærsaft

Opskrift: Hyldebærsaft 

I skovbryn, i hegn og i haven - hylden vokser overalt - og det er nu, de smukke sorte hyldebær skal plukkes, hvis du vil have hyldebærsaft til de lange vinteraftner. Af de smukke sorte bær, kan du nemlig koge en skøn, mørkerød saft, der smager helt fantastisk og er sprængfyldt med C-vitaminer.

Husk, at farven fra hyldebær kan være svær at få af hænder og tøj. Så brug forklæde!

Opskrift

  • 1 kg hyldebær 
  • 1 ½ l vand 
  • 1/4 kg sure æbler

Til hver liter siet saft:

  • 375 - 500 g sukker 
  • 1 tsk citronsyre 
  • 1 tsk flydende Atamon eller ½ tsk Atamonpulver

Det skal du bruge
Kurv eller spand til at plukke bær i, en gryde, en skål, skeer, viskestykke & forklæde der godt må blive rødt, dørslag, litermål, rene flasker

Sådan gør du:

  • Find hyldebuske, som ikke ligger lige op ad en trafikeret vej
  • Pluk klaser med fuldmodne, sorte bær 
  • Hyldebærrene skyldes grundigt og ribbes
  • Æblerne skrælles, skæres i både og stilk, blomst og kernehus fjernes 
  • Begge dele kommes i en gryde sammen og vand hældes ved
  • Kog dem i ca. 20 minutter - til al saften er trukket ud af frugterne, og bærrene brister 
  • Sæt et dørslag i en skål og læg et rent viskestykke i dørslaget
  • Hæld forsigtigt saft og bær ned i viskestykket i dørslaget.
  • Vride evt. viskestykket til sidst, så du får al saften med
  • Mængden af den afdryppede saft måles. Brug et litermål.
  • Kom saft, sukker og citronsyre i gryden, kog saften op til alt sukkeret er opløst
  • Saften skummes og der tilsættes Atamon 
  • Hæld den varme hyldebærsaft på skoldede flasker, der er skyllet med Atamon

Tips:
Du kan også hælde saften i rengjorte mælkekartoner til nedfrysning

Efterår
Kæmpegræskar på over 750 kilo vinder Danmarksmesterskabet 

DM i Kæmpegræskar 2023 er netop blevet afholdt for 16. år i streg i Tivoli. 10 græskaravlere kæmpede om mesterskabstitlen. De blev dog alle slået af Jens Peder Skønager fra Ribe, der vandt med et kæmpegræskar på 784,8 kg. Nummer to i konkurrencen blev Ole Christensen fra Skanderborg med et græskar…

Læs mere
Efterår
Smilets Dag: Fredag den 6. oktober er en særlig glad dag - Sådan kan du fejre dagen 

Fredag skal der smiles, og der skal sendes smileys i lange baner. For netop på denne lidt kedelige efterårsdag fejres Smilets Dag. Dagen er en global mærkedag, der skal minde os om vigtigheden af at sprede glæde omkring os – og det kan der være hårdt brug for I en hverdag, der alt for ofte er præget…

Læs mere
Årstidens råvarer
Svampetid - Sådan finder du spiselige svampe i naturen 

Den lune og fugtige sensommer skaber optimale betingelser for vilde svampe. Her bringer vi tips til dig, der har lyst til at samle og smage Danmarks vilde svampe.

Læs mere
Miljø
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ 

Det kan være svært at gennemskue hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb. Langt de fleste danske juletræer sprøjtes med ukrudtsmidlet Roundup, som WHO fortsat mener udgør miljø- og sundhedsmæssig risiko.

Læs mere
Efterår
Tips til stærke stueplanter i vinterhalvåret 

Der er intet som grønne planter, der tilføjer stil og stemning til indretningen. Og i vinterhalvåret, hvor vi går og længes efter forår, er det skønt at have smukke, grønne planter inden døre. I de mørke måneder, hvor vi må døje med tør luft og statisk elektricitet, bidrager de grønne planter…

Læs mere
Efterår
Find de bedste spisesvampe 

Indsamling af vilde svampe åbner døren til dejlige naturoplevelser – men desværre kan manglende kendskab til svampe også føre til alvorlige forgiftningstilfælde ved svampespisning. Mange danske spisesvampe har nemlig giftige dobbeltgængere, som gør det svært at se, om den svamp man står med er…

Læs mere
Efterår
Vinterbadning: Derfor hitter det kolde gys 

I en travl og teknificeret hverdag er det lykken at være i kontakt med naturen året rundt, og med mere en 7.000 kilometer kyststrækning til rådighed, er det oplagt at dyrke naturens våde element og snuppe sig en dukkert i havet. At badeturen finder sted på den tid af året, hvor man risikerer at…

Læs mere
Efterår
Dyrenes Beskyttelse: Usædvanligt mange pindsvin dette efterår 

Efteråret er i år ekstraordinært mildt, og for pindsvinene betyder det, at de går senere i vinterhi, fordi deres byttedyr som snegle, orme og biller stadig er aktive, skriver Dyrenes Beskyttelse. Det er særligt en fordel for de unge pindsvin, fordi de arbejder på at øge deres vægt inden de går i…

Læs mere
Efterår
Vild med te? - Vind fine kugle teer fra Chaplon 

Vild med te? Deltag i lodtrækningen om de fineste, økologiske kugle-teer fra Chaplon Tea.
Danske Chaplon Tea er te i verdensklasse. De fine teer dyrkes i plantager i Sri Lankas højland under forhold, der tilgodeser mennesker og miljø. Chaplon er økologisk te, hvilket betyder, at der i…

Læs mere
Efterår
Idé: Julepynt fra skoven 

Naturen bugner af den fineste julepynt - kogler, blade, kviste og lavsvamp, som kan bruges til ophæng, i kranse, i dekorationer og som bordpynt. Her er kogler dyppet i hvid maling og fået sløjfe på, lavsvamp bundet i krans, og mos er sat i kegleformede juletræer af trådnet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^