Takt og tone når bedsteveninden og ekskæresten skal giftes

Takt og tone når bedsteveninden og ekskæresten skal giftes 

Hvordan opfører man sig, når man er inviteret til bryllup, hvor bruden er ens bedste veninde og gommen er en gammel ekskæreste?

____________________________________

Hej Peter

Til min bedstevenindes bryllup, vil jeg gerne holde tale. Der er dog et lille 'men'. Hun skal nemlig giftes med min ekskæreste. Han og jeg boede sammen for godt 22 år siden. Det er jo ikke noget, nogen af os tænker over længere, men mange af de inviterede gæster er klar over vores fælles historie. Så jeg i tvivl. Skal jeg undlade at nævne det i talen og bare ignorere, at de inviterede måske synes jeg udelader noget, eller skal jeg have det med fx i form af en lille, indskudt sætning? Og hvis det skal med, hvad kan jeg så sige og hvordan?

C

____________________________________

 

Kære C

 

Et bryllup er jo en helt særlig begivenhed i livet, en fejring af kærligheden mellem to mennesker, og en dag fuld af lykkelige og dejlige oplevelser, som man siden vil nyde at mindes.

Jeg har gennem årene været gæst ved flere bryllupper, men når jeg læser dit brev, så er der særligt én bryllupsoplevelse, jeg kommer til at tænke på:

Jeg var til min brors bryllup. Han havde endelig fundet den store kærlighed. Toastmasteren var en nær ven, som havde kendt min bror gennem mange år -  også gennem min brors forrige forhold. Som toastmaster var det hans fornemme opgave, at byde gæsterne velkommen. Inden middagen rejste han sig derfor op og løftede højtideligt sit glas: ’Velkommen til …´s bryllup!’ sagde han med høj røst, men i stedet for at sige brudens navn, fik han fejlagtigt sagt min brors forrige kærestes navn.

Selskabet sad lamslåede og holdte vejret, hvorefter der udbrød nervøse suk blandt gæsterne. Men det var for sent, der var ikke noget at gøre, fortalelsen stod ikke til at redde, og under hele festen hang den som en beklemthed, man måtte bruge kræfter på at ignorerer.

Ligesom rødvin på brudens kjole, så er sådan en fortalelse fatal. Det må ikke ske! Et bryllup skal være perfekt: Smukt og højtideligt, og fuld af symboler og ritualer, der bekræfter parrets kærlighed og unikke samhørighed. Det er den perfekte markering af begyndelsen på et nyt kapitel i parrets liv og deres fælles fremtid. Her ses der fremad, ikke tilbage. Her er fortiden uvelkommen.  

Så hold din tale for din bedste veninde, ønsk hende tillykke og fortæl hende, hvor sød og dejlig hun er, og hvor glad du er på hendes vegne. Hold dig i det koncept, at du taler som hendes veninde. Enhver hentydning til, at du tidligere har haft et forhold til gommen, vil være en pinlig magtdemonstration. Det vil være malplaceret, forstyrrende og ødelæggende, og det vil stride imod brylluppets mål; at fejre to menneskers beslutning om i kærlighed at dele fremtiden. Gør dig i stedet umage for, at tale med varme og kærlighed om den fremtid, der venter de to, og sørg for at din veninde føler sig tryg og lykkelig og fejret.

 

Hilsner fra Peter Kongshaug

 

Har du spørgsmål til brevkassen, så indsend her >>

Bryllup
Brevkassen: Bryllupsgæst i sort kjole? 

Nogle brudepar sætter pris på de gamle bryllupsskikke og -traditioner, så når man nu er så heldig at være inviteret, så gælder det om at have styr på reglerne. Man skulle jo nødigt træde nogen over tæerne, fordi man ikke har læst på lektien. Men hvordan er det nu lige med reglerne omkring gæsternes…

Læs mere
Bryllup
Forbrug.dk: Få festen sikkert i hus 

Grimme huller i dugen og møgbeskidte stole, det var hvad et brudepar stod med, da udlejeren havde sat det af før bryllupsfesten. Klag til virksomheden med det samme, hvis du er utilfreds, lyder rådet fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Bryllup
Spotify: Her er mest populære musiknumre til brylluppet 

Bryllupssæsonen venter forude, og der er fuld gang i forberedelserne. Musikken er vigtig at have styr på, så her afslører Spotify hvilke sange, der hitter til bryllupsfesten.

Læs mere
Bryllup
Tjekliste til bryllupsplanlægning 

Et bryllup kræver som regel mere planlægning, end man forventer. Det kræver en god og gennemarbejdet huskeliste, at få overblik over arrangementets omfang og opgaver.

Læs mere
Bryllup
Bryllupsinvitationer  

Indbydelserne skal sendes ud i god tid, hvilket ifølge god kutyme vil sige tre til seks uger, før brylluppet. Men send dem gerne så hurtigt som muligt, så alle de inviterede kan reservere dagen i god tid.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^