Madplaner
 
Tapeter
 
Håndarbejde
 
Boligstil
 
Køkken
 
Mode
 
Spirituelt
 
The-salonen
 
Shopping
 
Bognyt
 
Smykker
 
 her er du : forside > Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad > Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad Torsdag 24. April
 
   
 

AKTUELT

 
  Livsstilsmesser
  Shine Up!
EMNER
HAVELIV
FORÅR 2014
Bolig & Design
Forbruger
Skønhed & Pleje
Stil & Mode
Sundhed
Kom i form
Menopausen
Nye bøger
Rejser
Mad & Opskrifter
APPETITTEN
Kogebøger
Vi tester ...
 
 
 
BAZARNYT
  Vælg blandt 14 far
  Whiite kjole
  Dust Blue
  Lyseblå Sneakers

 

 

 

Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad

Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad Én af vores klienter er startet på et madkursus, hvor man lærer at lave fedtfattig mad. De skulle så frembringe en bedre udgave af ”boller i karry”. Selve sovsen blev til på følgende måde: man ”svitser” 2 skalotteløg i sojasovs, der hældes boullion og karry ved, dernæst jævnes ved hjælp af 5 mindre kartofler samt et halvt bæger fromage frais og en spiseskefuld mel. Slutresultatet var en velsmagende sovs, der – til trods for den lidt overraskende ingrediensliste – mindede rimelig meget om almindelig sovs til boller i karry.
Man kan overveje om sådan en totalt fedtbarberet sovs egner sig bedre til vægttab end kostkassens sovse-typer. Den har et beregnet energiindhold på 564 kalorier i alt – og portionen var til 4 mennesker.

Men hvis man spørger kostkassens kok hvordan hun synes, at man frembringer en karrysovs til 4 mennesker, hvordan ser det så ud i forhold til?
Forslaget lyder sådan: man tager 4 teskefulde smør, svitser karryen heri og tilsætter 4 spiseskefulde mel. Dernæst hældes en god, fedtskummet fond (kylling er særlig velsmagende) i gryden lidt efter lidt og under megen piskning. Så meget væske, at konsistensen er passende.

Det forekommer jo rimelig normalt, bare med et lidt forskudt mængdeforhold. Men hvad med ernæringen?
Denne - delvist normale - sovs har et energiindhold på 314 kalorier. Altså betragteligt lavere, faktisk kun 55% af kalorierne i den fedtfri sovs.

En absolut eliminering af fedtstof antages ofte, at være det optimale. Det er også nogle gange tilfældet, men ganske ofte kræver det en omvej, hen over bjerge af kulhydrat. Plus en fremgangsmåde og/eller en ingrediensliste, som er mere end speciel. Nu er det jo ikke nødvendigvis en skade i sig selv, at en opskrift er speciel. Den her viste opskrift er eksempelvis speciel på en brugervenlig måde, for alle ingredienserne kan købes i den lokale. Jeg har også set vægttabsbøger, hvor alene indkøbsaktiviteterne så ud til at kræve et halvt årsværk. Naturligvis tager det lidt ekstra tid at tilberede vægttabsmad, som ikke smager som ”tungen ud af vinduet”, men for en almindelig fuldtidsarbejdende person, er der en vis tidsramme, man må tage i betragtning.
Det burde f.eks. ikke være nødvendigt at skaffe eddikesyltede hvidløg fra XX-butikken (som ligger langt væk), osmosesyltede figner fra XX-kompagniet (som man ikke kender) eller røget kalvemørbrad (som slagteren ikke lige har). For den vægtsænkende evne i en kostplan forbedres ikke, jo flere rariteter, der kommer på tallerkenen.
Til gengæld er den vægtsænkende evne proportional med det antal af kalorier, man mangler hver dag.
Det virker hver gang, og så er det oven i købet let at finde ud af.

Fond eller boullion?
Én af de fordomme, jeg havde - før jeg fik den opgave, at smagsteste Kostkassen - var, at kogning af fond er i bedste fald unødvendigt. Og i værste fald (når sandheden nu skal frem): en lidt halv-snobbet foreteelse, som mest tjener til at afstive kogerens image.

Men jeg må indrømme, at når sovsen er lavet af rigtig fond, så ses det på familiens adfærd. Børnene sidder simpelthen og spiser sovse-resten med en ske! Det er godt nok aldrig sket for en bouillon-sovs…

Såeeh…. Man har et standpunkt, til man tager et nyt.
Men rent ernæringsteknisk er det lige meget, om man tager en bouillonterning eller en skål med fond, man selv har kogt. Begge dele har et meget lavt kalorieindhold, og er absolut den billigste måde, at skaffe væske-delen i en sovs. En halv liter boullion giver 23 kalorier, og hvis man har skummet sin fond leverer den efter al sandsynlighed det samme.
Det betyder så også, at skulle man en dag have frembragt en gryderet eller sovs, som ikke smager af ”nok”, så er en boullionterning én af de tricks, man godt kan tillade sig.


   Læs mere om Kostkompagniet her

 

Se også...:

rugbrød er godt nok  
rugbrød er godt nok
Der har været en del omtale af rugbrød i pressen, hvor ernæringsfolk har advaret imod rugbrød med kerner.
sukker og humørsvingninger  
sukker og humørsvingninger
Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt....
at spise ude  
at spise ude
Der er et spørgsmål, som folk ofte spørger diætisten om, nemlig: Hvad skal man stille op, når man skal ud og spise ?
at snyde chokoladetrangen!  
at snyde chokoladetrangen!
Når nu hele 30% af den danske befolkning faktisk er overvægtige kan der nok være brug for et chokolade-trick ...
kostfibre  
kostfibre
Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som f.eks. hæmorider eller irritabel tyktarm.
fedt på balder og lår  
fedt på balder og lår
En læser spørger diætisten om det er muligt at tabe sig, selvom ens BMI er normal...
slank med æg  
slank med æg
Findes der kost der særligt fremmer forbrændingen?
vægttab og  trivsel  
vægttab og trivsel
I hendes forsøg på at nå en lav, stabil vægt har hun kørt en stram kost- og trænings plan, men hun kæmper med træthed og sult ...
vægtforøgelse efter vægttab  
vægtforøgelse efter vægttab
Hun havde ellers lige tabt sig, men oplever pludselig at have taget på igen og spørger diætisten hvad det kan skyldes ...
få overblik over vægt og kostvaner  
få overblik over vægt og kostvaner
Lad dig guide af dit taljemål, og brug det til vurdering af, om der er behov for vægttab, skriver diætist Pernille Drost Nørregaard, Diætistkompagniet ..
nutella  vs.  ost  
nutella vs. ost
En læser spørger KvindeGuidens diætist hvorvidt Nutella er et sundere alternativ end ost ...
æggekur  
æggekur
En læser efterlyser en god æggekur - og spørger KvindeGuidens diætist om hun kan anbefale en...
endometriose  
endometriose
Kan kostændringer afhjælpe den smertefulde sygdom endometriose?
silica skade huden  
silica skade huden
Kan kosttilskuddet Silica skade huden?
sult  
sult
Det er ikke meningen, at man skal sulte. Det er ikke holdbart i det lange løb. Giv hellere køb på en smule af dit ambitionsniveau, for at opnå velvære – en kostomlægning fra Kostkompagniet skulle gerne være en løsningsmodel, som holder livet ud.

Tilbage | Send til en ven

 

 
NYHEDSBREV
tilmeld afmeld

Få madplaner til hver uge!

Bypuffy.com - Modetøj online
Livstilmesse
Livstilmesse
Livstilmesse
Livstilmesse
Livstilmesse
Udsalg
Køkken
Gwyneth Paltrow
Sønnen af Jo Nesbø
Vild med mad
 
 
 
   
 
© copyright Kvindeguiden.dk - info@kvindeguiden.dk