Tapeter
 
Håndarbejde
 
Boligstil
 
Mode
 
Tasker
 
Sko & sandaler
 
Vintage
 
Smykker
 
 her er du : Onsdag 27. Maj
 
   
 

AKTUELT

 
  Shop: Forårsmode
  Opsat hår: trin-for-trin
  Sommersko 2015
  Sæson: Asparges
  Sommerben Makeover
  Sundt & smukt hår
EMNER
Bolig & Design
Forbruger
Skønhed & Pleje
Mad & Opskrifter
Stil & Mode
Sundhed
Kom i form
Menopausen
Nye bøger
Rejser
BRYLLUP 2015
APPETITTEN
 
 
 
BAZARNYT
  Bikini bindebånd
  By plakat
  Ampel
  Flora Danica

 

 

 

frodigt haveliv med klematis

frodigt haveliv med klematis Montana Marjorie er en klematis, som øjet hurtigt dvæler ved. Ikke mindst på grund af sit utroligt smukke løv med et bronzeagtigt skær samt de dobbelte blomster..

Klematis - frodig & farvestrålende
Klematis er en fantastisk plante, ikke mindst fordi der findes mere end 200 forskellige arter verden over. De fleste er eksotiske, farvestrålende, men ikke alle arter er velegnede på vore breddegrader.

Gartneriet Westerly har specialiseret sig i slyngplanter og anbefaler klematistypen Montana - en af de mest frodige klematistyper, der findes.

Planten bliver fem til otte meter høj og kaldes i daglige tale bjergskovranker, fordi de stammer fra bjergområder i Midt- og Vestkina. Planten elsker at klatre og er skabt til det, så giv den et hegn, et espalier eller en pergola at slynge sig op ad.

Gartneriet Westerly producerer mange montanatyper og man ikke tøve med at afprøve denne type klematis i sin have.

"De står stille og roligt og passer sig selv. Der går sagtens fem-seks år, uden at man skal beskære dem. Derefter kan man studse dem lidt efter behov. For eksempel hvis blomsten har forvildet sig op i en tagrende", fortæller Conny Enevoldsen ejer af Gartneriet Westerly.

Montanatyperne findes fra den helt rene hvide over alle nuancer af rosa til den dybeste pink. Udover de smukke farver, dufter nogle af dem. Montana ’Wilsonie’ dufter svagt af chokolade, mens andre typer har vanilleduft.

Montanatyperne blomstrer her i forsommeren og har en mindre genblomstring senere på sommeren. Derfor er det oplagt at supplere med en anden type klematis, for eksempel viticella. Den type blomstrer fra juli og til frosten sætter ind. Ved at kombinere planterne på den måde får man samtidig glæde af montanatypernes gyldne løv i lang tid endnu.

Klematis i haven
Klematis bryder sig ikke om direkte og skarp sol på det underste af planten. Man siger roden i skygge og toppen i sol. Dette gøres eks. ved at planten står bag en mindre busk eller lignende.

• Sørg for at grave plantehullet min. 3 gange så stor som pottestørrelsen.
• Sørg for at løsne jorden godt.
• Bland kompost, spagnum eller lignende med den opgravede jord. Klematis er en plante der kræver en god porøs samt humusrig jord.
• Plant planten ca. 5-7 cm. dybere end den stod i potten. Sørg for et passende espalier el.lign. ikke nedløbsrør eks. Planten kræver noget den kan slynge sig omkring, max. ca.1 cm i omkreds.
• Klip gerne planten ned til 10 til 15 cm. over jorden. Derved bliver planten kraftigere og rodvæksten fremmes.
• Skulle planten visne ned, skyldes dette ofte "visnesyge". Planten falder og visner inden for kort tid. Klip planten helt ned til 10 cm. over jorden og fortsæt med at pleje planten som vanligt, vand, gødning m.m., ofte vil planten skyde på ny. Visnesyge skyldes ofte stressfaktorer som for meget eller for lidt vand og gødning, træk , kulde eller som oftest flere af de nævnte faktorer på samme tid.
• Klematis kan angribes af lus, der dog let bekæmpes med et lusemiddel, evt. mariehøns eller koldt vand der spules på planten.
• Klematis kan også angribes af meldug og falsk meldug. Dette er en svampesygdomme, som giver planten en hvid eller grålig belægning på blade og stængler. Der er ikke mange muligheder for behandling af disse sygdomme, forebyggelse er langt bedre.
• Beskæring af Klematis er ikke så indviklet som nogle tror. Montana blomstre på sidste års skud og beskæres derfor ved behov eller ca. hvert 3. år, ved nedklipning efter blomstring. Planten tåler kraftig nedklipning, hvis der er behov for det.

Klematis fra Gartneriet Westerly kan købes på planteskoler landet over.
Kilde: Gartneriet Westerly


 

Se også...:

Tilbage | Send til en ven

 

 
NYHEDSBREV
tilmeld afmeld

Få madplaner til hver uge!

Bolig, interiør, møbler og brugskunst
Valentine 2015, Gaver til manden
Bypuffy.com - Modetøj online
Nye opskrifter, nye kogebøger 2015
 
 
 
   
 
© copyright Kvindeguiden.dk - info@kvindeguiden.dk