Kartoflen sundere end hvide ris og pasta
I løbet af de sidste 50-60 år har danskerne halveret deres kartoffelforbrug, og salget af kartofler er faldende - også de økologiske. Derfor vil Sammenslutningen af Økologiske Kartoffelproducenter og Økologisk Landsforening give den oversete, men velsmagende og mættende grøntsag en hjælpende hånd.
Sammen med tv-kokken og madskribenten Anne Hjernø har de udgivet en økologisk kartoffelbog med opskrifter og inspiration til, hvordan man kan bruge kartofler på spændende måder, samt information om fordelene ved øko-kartofler.
"Kartoflen er ganske enkelt blevet overhalet indenom af ris og pasta, som, mange mener, er nemmere at tilberede. Men set ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt er kartoflen væsentligt sundere end både hvide ris og pasta, og det er en af de grøntsager, der mætter bedst," påpeger projektleder i Økologisk Landsforening, Helle Bossen.
Slank med kartofler
Kartoflen indeholder betydeligt færre kalorier end ris og pasta. Og selvom den ikke rummer ligeså mange vitaminer og mineraler som andre grøntsager, så bonner den stærkt ud på både kalium, B-vitamin og C-vitamin. Kartoflen er også lav på kalorier og fuld af fibre.
Undgå rester af sprøjtegift – vælg øko-kartofler
Når man lægger kartofler i indkøbskurven, er der god grund til at vælge den økologiske variant, hvis man vil undgå rester af sprøjtegifte. De økologiske landmænd anvender ingen sprøjtegifte i kartoffelproduktionen, mens den konventionelle kartoffel indtager en førsteplads som den mest sprøjtede afgrøde i Danmark.
Derfor er økologiske kartofler lidt dyrere
I Fødevarestyrelsens pesticidkontrol i 2012 blev der fundet sprøjtegifte i 10 procent af de danske konventionelle kartofler, mens 66 procent af de udenlandske prøver indeholdt rester af sprøjtegifte.
"Fordi de økologiske landmænd hverken anvender sprøjtegift eller kunstgødning på deres kartoffelmarker, har de ofte kun halvt så store udbytter som deres konventionelle kolleger. Derfor er de økologiske kartofler også dyrere, men til gengæld får du en kartoffel, der er dyrket på naturens præmisser uden brug af kemi," siger Helle Bossen.
Download bogen med kartoffelopskrifter af tv-kokken og madskribenten Anne Hjernø >>